Twee Nederlandse talenten genomineerd voor ‘S.Pellegrino's World’s Best Young Chef’

De regionale finalisten voor de vijfde editie van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition zijn bekendgemaakt. Onder deze finalisten zijn twee Nederlanders. Met nog dertien anderen strijden ze op 24 en 25 oktober tijdens de Noord-Europese finale in Kopenhagen. Ze koken hun signature gerecht voor een plek in de wereldwijde finale in 2023 en die uiteindelijke titel van ‘World’s Best Young Chef’.


S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY COMPETITION


De S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2022/2023 is een wereldwijde competitie voor chefs onder de dertig jaar, waarin nieuwe talenten koken voor de titel van ’s werelds beste jonge chef. Stefano Bolognese, S.Pellegrino’s International Business Unit Director: 'De competitie verbindt meer dan duizend mensen van over de hele wereld met elkaar. Van jong talent tot gerenommeerde rotten uit het vak. Via de competities willen we ontwikkelingen in de gastronomie ondersteunen. En die ontwikkeling begint bij dit jonge talent.'


NEDERLANDSE FINALISTEN: EDDIE MEIJBOOM EN JET LOOS


Op 24 en 25 oktober strijden twee Nederlandse finalisten samen met dertien anderen in de Noord-Europese finale in Kopenhagen voor een plek in de wereldwijde finale in 2023. Eddie Meijboom (26) is een van de twee Nederlandse finalisten. Meijboom heeft onder andere in de keuken gestaan bij ML* onder Mark Gratema, Fris onder Rick May, Cheval Blanc* onder Huub van der Velden en La Rive onder Roger Rassin. In 2017 won hij de titel Talent van de Toekomst en hij behaalde de titel SVH Gezel Meester. Samen met Rick May opende Meijboom in 2020 het modern Spaanse restaurant Bodega, waar hij nu als chef-kok in de keuken staat. ‘Toen ik hoorde dat ik erbij zat, heb ik meteen alle andere genomineerden opgezocht. Dit gaat een pittige strijd worden. Tot oktober zal ik me elke dag voorbereiden en trainen. Want ik zie deze competitie echt als een kans om internationaal te laten zien waar ik voor sta als chef.’


(Foto links Eddie Meijboom, foto rechts Jet Loos)



De tweede finalist is Jet Loos. Ze is net 23 jaar geworden, maar heeft voor haar jonge leeftijd al veel ervaring opgedaan. Zo was ze als leerling en chef al onderdeel van verschillende sterrenkeukens. Loos kookte bij onder andere De Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Vanuit daar vertrok ze na het afronden van haar studies direct richting haar droom: een stage in Scandinavië in de keuken van RE-NAA**. Binnen vijf maanden verandert haar stage in een baan als chef de partie patisserie, waarin Loos zich nog verder wil ontwikkelen in de kunst van de patisserie. 'De producten in Noorwegen zijn zo mooi en ik vind de Scandinavische stijl van koken heel interessant. Ik móest daar naartoe. In mijn gerecht voor de competitie zie je zowel die liefde voor Scandinavië als mijn Nederlandse roots terug. Het weerspiegelt écht wie ik ben.'


Eerdere Nederlandse finalist was onder andere Friso van Amerongen, toenmalig souschef bij RIJKS*, met Joris Bijdendijk als mentor. Van Amerongen is nu te vinden in de keuken van Wils* waar hij sinds 2021 een Michelin-ster op zijn naam heeft staan.


SELECTIEPROCES


De deelnemende chefs doorlopen een intensief selectieproces voor de finales in 2023. Ze ontwikkelen ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Iedere deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een door henzelf gekozen mentor. Eddie Meijboom neemt Rick May mee als mentor en Jet Loos wordt begeleid door Mathew Leong.


Uit meer dan 1000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition alleen de meest veelbelovende recepturen. In de regionale finales laten de genomineerde chefs hun vaardigheden proeven aan een jury van bekende topchefs. Tijdens de Noord-Europese finales beoordelen Nederlandse chef Jacob Jan Boerma, Mark Moriarty, Kamilla Seidler en Tommy Myllymäki alle gerechten.